capcelera compartim1

Juliol 2020
Dimarts, 07 Juliol 2020 08:28

Aquest juliol comença amb una bona notícia! Després de l'espectacular defoliació patida pels boscos del Corredor, fruit de l'excepcional explosió demogràfica de l'eruga peluda del suro (Lymantria dispar), l'esperada rebrotada de suros, alzines, brucs, arboços i mates ja és aquí.

P1380506 còpia

Les pluges abundoses d'aquesta primavera i inici d'estiu han facilitat una ràpida recuperació de la vegetació, d'altra banda ja adaptada a aquests cicles naturals que nosaltres, els humans, comprenem ben poc i oblidem molt ràpid.

Però alhora que rebroten els arbres, també sorgeixen milers (milions?) de papallones de les crisàlides amb l'objectiu irrefrenable de reproduir-se. Mascles de vol embriac i femelles blanquinoses acaparant troncs i branques per pondre els ous embolcallats amb una espuma de color ocre... que a a primavera vinent seran erugues!

P1380493 còpia

Veurem i seguirem en detall com evoluciona l'explosió de la Lymantria de cara al 2021. Els experts ens diuen que no cal patir, que és un cicle natural, però no podem oblidar que el desequilibri que provoquem als ecosistemes sempre ens té al caire de l'abisme. I la preocupació dels propietaris forestals per la qualitat del suro i la viabilitat dels arbres també és ben comprensible.

Però celebrem enguany la rebotada i tornem a passejar i gaudir dels nostres boscos.

Publicat a Territori