Detalls específics
Resum
Notícia
El passat dimarts 26 de novembre de 2024, es va celebrar la trobada de Delegats Verds de Secundària de l'Alt Maresme al Delta de la Tordera. Aquesta trobada tenia com a objectiu principal apropar l’alumnat a espais naturals del seu entorn, reforçar els lligams entre els centres educatius de la zona, establir col·laboracions amb entitats locals i dur a terme accions de millora ambiental.
Hi van participar 73 alumnes i 13 mestres de 6 centres educatius: Escola Brianxa (Tordera), FEDAC Canet Yglesias (Canet de Mar), Escola Vedruna (Malgrat de Mar), Escola Vedruna (Tordera), INS Font del Ferro (Palafolls) i INS Ramon Turró i Darder (Malgrat de Mar).
La primera part va consistir en una passejada naturalista durant la qual els participants van observar la vegetació, la fauna i els processos geològics del riu. Aquesta activitat va servir per entendre millor la importància ecològica de l’espai i identificar problemàtiques vigents com ara els abocaments descontrolats, la caça il·legal o l'accés inadequat de vehicles i persones a la zona protegida.
Un cop arribats a ran de mar es van organitzar les diverses accions pràctiques de millora ambiental:
- Reposició de cordes i neteja d’espais: Es van recollir i classificar residus trobats a la zona amb el suport logístic de l’Ajuntament de Malgrat de Mar.
- Desbrossada i retirada de canyes invasores: Aquesta acció va permetre recuperar les vistes al riu i la llacuna des de l’aguait de Malgrat de Mar. Les canyes retirades es van reutilitzar per construir tanques.
- Reconstrucció de tanques de canya: Es van reforçar tanques existents i se'n van afegir de noves per limitar l’accés no autoritzat.
- Repintada de l’aguait de Malgrat de Mar: L’alumnat va restaurar aquest espai deteriorat per actes vandàlics, eliminant grafits, reposant fustes i pintant estructures amb materials respectuosos amb el medi ambient.
La trobada, que va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Malgrat de Mar i l’entitat NatMonT, va rebre una valoració molt positiva. El 100% del professorat i alumnat participant va destacar l’èxit de l’organització i la utilitat de les activitats realitzades. Entre les propostes de millora es va suggerir reduir el temps de la passejada per dedicar més estona a les tasques pràctiques i afegir una activitat final de reflexió més completa (el temps se'ns tirà a sobre).
En conclusió, aquesta trobada va ser un èxit tant pel treball ambiental efectuat com per la sensibilització i implicació de la comunitat educativa amb la conservació del Delta de la Tordera.
Escriure un comentari