capcelera compartim1

 

Notícies

Buscar

 lupa png

 

 

Plastic Pirates: crida a les escoles perquè s'hi apuntin!

Detalls específics

Data 2023-09-26
Tema Aigua
Nivell educatiu Primària-Secundària
Escola PROGRAMA EV

Resum

Notícia

Captura de pantalla 2023 09 26 a les 11.12.23

El projecte Plastic Pirates Go Europe és una iniciativa europea de ciència ciutadana en l’àmbit escolar que té com a objectiu estudiar la contaminació per residus plàstics als rius europeus. Per assolir aquest objectiu, el projecte Plastic Pirates Go Europe proposa que joves de diferents països europeus portin a terme de manera coordinada mostrejos a la tardor i a la primavera a diferents trams de rius europeus per determinar la quantitat i tipologia dels residus presents. Dins d’aquesta iniciativa hi poden participar centres educatius i associacions juvenils de Portugal, Grècia, Bulgària, Hongria, Àustria, Itàlia, Bèlgica, Alemanya, Eslovènia, Espanya, Geòrgia i Lituània. Trobareu tots els detalls del projecte a la seva pàgina web: Plastic Pirates Go Europe.
Aquesta iniciativa està a coordinada a nivell europeu pel centre de recerca alemany DLR Projektträger i finançada per la Unió Europea dins del programa Mission Restore our Oceans and Waters by 2023. El Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya és el coordinador d’aquesta iniciativa a nivell espanyol, conjuntament amb la Universitat de Burgos i la Fundación Oxígeno, i amb la col·laboració de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua - CSIC. La seva implantació a l’estat espanyol és possible gràcies al finançament rebut per part de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia e Innovación.
Pel que fa a Catalunya, qualsevol centre educatiu o associació juvenil s’hi pot adherir. L’activitat principal del projecte és la realització d’un mostreig a un tram de riu, on es quantifiquen i s’identifiquen els residus plàstics trobats, inclosos els microplàstics. L’únic requeriment per participar-hi és tenir disponibilitat per realitzar aquesta campanya de mostreig (amb una durada aproximada de 3 hores) la propera tardor 2023 i/o durant la primavera 2024.
Els centres o agrupacions juvenils interessats reben una guia de treball que conté informació general sobre la contaminació per plàstics i també el protocol de mostreig a seguir, descrit de manera didàctica i detallada. També es facilita el material necessari per realitzar el mostreig de microplàstics a l’aigua. La guia està destinada a joves entre 12 i 18 anys, tot i que amb suport, és possible realitzar les activitats proposades amb nens i nenes a partir de 10 anys (5é i 6é de primària). La guia de treball i altre material de suport pel docent es troben disponibles a la pàgina web del projecte en anglès i castellà: https://www.plastic-pirates.eu/en/material/download. En breu, també estaran disponibles en català.
Durant tota la seva participació al projecte, els centres educatius i associacions juvenils implicades compten amb el suport i seguiment dels investigadors del Centre BETA, que també proposen formacions on-line al professorat per resoldre el dubtes que puguin sorgir. Les dades recollides pels joves participants son validades pels mateixos investigadors i compartides a la pàgina web del projecte, on es poden consultar també els resultats obtinguts a la resta de països implicats. Al finalitzar el curs, es convida a tots els joves implicats al projecte a participar en una trobada virtual on els investigadors del CT BETA expliquen els resultats obtinguts un cop analitzades totes les dades recollides conjuntament.
Creiem que aquesta és un oportunitat única per involucrar els joves en una iniciativa de ciència ciutadana a escala europea, de la mà d’un projecte amb renom i una llarga trajectòria que de ben segur contribuirà a entendre l’estat d’aquesta problemàtica ambiental a Europa, pas imprescindible per augmentar-ne la conscienciació i poder plantejar polítiques ambientals efectives per fer-hi front.

Per participar a les properes campanyes de mostreig previstes per la tardor 2023 i la primavera 2024 o simplement per rebre informació sobre el projecte, us podeu inscriure en el següent FORMULARI.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar