capcelera compartim1

 

Notícies

Buscar

 lupa png

 

 

Coses que fan les escoles: SCAPE ROOM ambiental a l'INS Vilamajor

Detalls específics

Resum

Notícia

Una situació d'aprenentatge ambiental amb Scape Room a 4t d'ESO

L'alumnat de 4t d'ESO de l'Institut Vilamajor han protagonitzat una situació d'aprenentatge basada en reptes (ABP) que combina conscienciació mediambiental i creativitat. El repte consistia a dissenyar un scape room mediambiental per als estudiants de 6è de primària dels centres adscrits, desenvolupat durant el tercer trimestre amb una dedicació de quatre hores setmanals.

El 50% de l'alumnat de 4t va triar aquest projecte, que es divideix en dues fases principals: una auditoria mediambiental i la creació de l’scape room.

En la primera fase, els estudiants s'organitzen en grups per analitzar tres àmbits –aigua, energia i residus–, documentant-se, realitzant observacions al centre i proposant millores per incrementar la sostenibilitat. Els resultats es plasmen en una carpeta d’aprenentatge en format digital utilitzant Google Sites, que també serveix com a eina d'avaluació.

A la segona fase del projecte, l’alumnat de 4t d’ESO va dissenyar un scape room mediambiental inspirat en els resultats de l’auditoria del centre. L’activitat tenia un doble objectiu: reforçar la consciència ambiental dels estudiants de 6è de primària, futurs alumnes del centre, i familiaritzar-los amb l’institut. Els participants, organitzats en grups temàtics (aigua, energia i residus), van preparar una sèrie de proves interactives que combinaven educació, treball en equip i diversió.

Proves del scape room:

  • Sala d’aigua: Les activitats incloïen jocs com un passaparaula, un memory i la cerca de preguntes amagades per l’aula, amb l’objectiu d’obtenir la gemma blava.
  • Sala d’energia: Els participants superaven proves com una escalada al rocòdrom, orientació amb brúixola, càlcul de consums elèctrics, i la utilització d’un luxímetre, fins a obtenir la gemma violeta.
  • Sala de residus: Les activitats incloïen el reciclatge correcte de piles, la identificació de desastres ambientals en un mapa, la classificació d'objectes mal ordenats, un qüestionari i la cerca de codis amb llum negra per guanyar la gemma verda.

Amb l’obtenció de les tres gemmes, els estudiants podien accedir al tresor final: una caixa amb carnets d’“alumne sostenible”, necessaris per matricular-se simbòlicament al centre.

Aquest projecte innovador ha contribuït a reforçar valors mediambientals i ha servit com una eina engrescadora per integrar el nou alumnat al context del centre d’una manera pràctica i motivadora.

01

02

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar