capcelera compartim1

Articles filtrats per data: Juliol 2017
Dimecres, 26 Juliol 2017 11:51

El present juliol es va poder confirmar per primer cop la reproducció de l'àguila calçada (Aquila pennata) a la zona de la serralada Litoral compresa entre Badalona i Tordera, concretament dins del Parc del Montnegre i el Corredor.

Es tracta d'una espècie d'interès comunitari i l'Estat espanyol alberga la major població reproductora a escala mundial. A Catalunya es troba en expansió i s'estima una població d'entre 100-200 parelles.

La recent colonització és una dada interessant, atès que els rapinyaires juguen un paper essencial en el funcionament dels ecosistemes forestals i tenen una important influència sobre els nivells de biodiversitat.

Aquesta dada s'ha obtingut gràcies al seguiment de rapinyaires forestals que es duu a terme al Parc des de l'any 2010 per part de l'ornitòleg Xesco Macià.

p05i0542

Publicat a Territori
Dimecres, 26 Juliol 2017 10:57

La Xarxa d'escoles hortolanes del Vallès la formen, d'una banda aquelles escoles i instituts de la comarca que treballen l'hort escolar als seus centres i tenen la voluntat d'enxarxar-se, i de l'altra banda col·lectius i entitats del món de l'agroecologia de la comarca que hi col·laboren i assessoren.

La idea neix del seminari d'educació en transició del Casal del Mestre del Vallès Oriental, un grup de treball que reflexiona i crea projectes per ensenyar a viure els canvis que s'han de produir en un context de davallada energètica, i que el 2016 ja fa quatre anys que treballa. Els membres del seminari de seguida es van adonar que el treball de l'horta ecològica portava implícits molts valors i que és una bona porta d'entrada d'aquests als centres escolars.

Neix així, doncs la Xarxa d'Escoles Hortolanes, per formar-ne part només cal que un centre de la comarca treballi l'hort escolar al seu centre. No es demanarà cap requisit més. La xarxa vol ser un reconeixement i una ajuda als docents que se n'ocupen dels horts. Una de les característiques d'aquesta xarxa és que el reconeixement i l'ajuda als centres no el porta a terme l'administració sinó col·lectius i associacions vinculades al món de la agroecologia i l'educació del Vallès Oriental com ara Llavors Orientals, La Magrana Vallesana, Hort de l'Espelt, Harmonia 2.0 o el mateix Casal del Mestre.

Algunes Escoles Verdes de la comarca en formen part.

N11Si voleu consultar-ne el web aquí el teniu:

EH!

Publicat a Territori
Dimecres, 26 Juliol 2017 10:52

Podem conèixer el temps meteorològic previst pel 2050 en diferents països del món que l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha recollit en un canal de youtube. Les previsions meteorològiques estan recollides en les llengües dels països i subtitulades en anglès i no només expliquen el temps atmosfèric sinó també els canvis que ha sofert el territori a causa de l'augment del nivell del mar o de l'explotació dels recursos naturals.

http://www.ccma.cat/el-temps/limpacte-del-canvi-climatic-explicat-en-butlletins-meteorologics-per-al-2050/noticia/2649559/

Publicat a Canvi climàtic
Dimecres, 26 Juliol 2017 10:39

Recull de propostes per motivar el teu claustre en el projecte de centre Escola Verda.

pdfManual_Claustre_Motivat.pdf

Publicat a Participació
Dimecres, 26 Juliol 2017 10:35

Materials didàctics per a ESO amb l'objectiu de descobrir i interpretar els nostres paisatges.

Cliqueu aquí

Publicat a Medi natural
Dimecres, 26 Juliol 2017 10:33

Un projecte de participació col·lectiva sorgit del debat entre mestres, pares i alumnes, des d'òptiques diferents però complementàries. Què ens agrada i què no del pati, què podem millorar, què necessitem o què ens agradaria. Tot és important. Des de la necessitat d'una ombra fins a la il·lusió de construir una cabana.
Així va néixer la idea de crear un projecte comú. Començant de zero, amb la participació de tota la comunitat educativa, des dels nens fins als pares, passant pels professors. Sense idees preestablertes, ni partides econòmiques, ni recursos. I sense saber quina resposta tindria.
Una de les experiències feta per una escola verda que ha esdevingut un referent per altres escoles és el treball que han fet l'escola Colònia Güell.
Com que tenen molt ben explicat en el seu web i facebook el treball que han fet, amb una veritable implicació de tota la comunitat educativa del centre, i també hi ha col·laborat l'ajuntament, la notícia pot ser d'interès per als tècnics d'ajuntaments que vulguin promoure-ho entre les escoles dels seus municipis.

Cliqueu aquí!

Publicat a Patis
Dimecres, 26 Juliol 2017 10:29

Prenent com a punt de partida la Guia per evitar el malbaratament alimentari: Pensa, compra, cuina, menja publicada per l'Ajuntament de Barcelona, el programa Ens ho mengem tot proposa dedicar una setmana de cada mes, de gener a maig, a analitzar i estudiar el grau de malbaratament d'un determinat aliment protagonista. Ja porta tres edicions des del curs 14-15 fins ara!

ENS HO MENGEM TOT!

Publicat a Alimentació
Dimecres, 26 Juliol 2017 10:26

Portal orientat a promoure la sostenibilitat a través de la petjada ecològica: un instrument per a comptabilitzar recursos, que mesura quants recursos naturals tenim, quants i quins n'utilizem i qui els consumeix. S'hi pot calcular la petjada ecològica personal: l'àrea de superfície terrestre necessària per a mantenir el propi estil de vida. (En anglès i castellà)

Global Footprints

 

Publicat a Consum
Dimecres, 26 Juliol 2017 10:21

Curtmetratge sobre el consumisme tecnològic - IDIOTS

Publicat a Consum