capcelera compartim1

 

Notícies

Buscar

 lupa png

 

 

Èxit de la jornada naturalista 'El futur dels espais naturals del Maresme'

Detalls específics

Data 2025-02-24
Tema Medi natural

Resum

Notícia

La Biblioteca pública de Can Manyer, emplaçada en l'antiga fàbrica tèxtil del mateix nom a Vilassar de Dalt, va acollir la celebració de la jornada 'El futur dels espais naturals del Maresme. Seguint l'estela d'en Salvador Grau', impulsada per antics membres del CATAM (Centre d'Acció Territorial i Ambiental del Maresme), amb la col·laboració del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, l'Ajuntament de Vilassar de Dalt, l'Escola de Natura del Corredor i el Parc de la Serralada Litoral.

Als anys noranta, el CATAM va ser una entitat ambientalista de referència a la comarca del Maresme, tant en la lluita contra projectes poc sensibles amb la natura com va ser la construcció de l'actual C-60, com en la proposta de models d'equilibri territorial davant dels usos econòmics i urbanístics que feien i continuen fent una gran pressió sobre el territori, el protegit i el no protegit.

Les jornades "Quo Vadis Maresme?" i "Quo Vadis Maresme, no badis!" van servir als anys noranta i a l'inici del segle XXI per posar a debat la situació de la comarca en termes ambientals, i plantejar-ne la sostenibilitat. Quasi vint anys més tard, la iniciativa d'un grup reduït de persones ha permès la realització d'aquesta jornada, que tenia dos grans objectius:

Per una banda, parlar sobre la situació actual dels espais naturals del Maresme, en l'actual escenari de canvi climàtic i d'hiperfreqüentació vinculada al caràcter periurbà de molts d'ells, i posar damunt la taula els reptes que cal afrontar per garantir-ne la conservació i funcionalitat.

Per l'altra, fer un homenatge a en Salvador Grau, biòleg, cap del Servei de Planificació de l'Entorn Natural de la Generalitat de Catalunya, mort l'any 2016. En Salvador va ser un referent en la defensa i conservació del patrimoni natural i cultural tant al seu poble, Vilassar de Dalt, com a la comarca del Maresme i al conjunt del país impulsant la planificació estratègica i la designació de diversos espais naturals protegits. Les referències a la seva tasca van ser continuades al llarg de tota la jornada, així com la voluntat i necessitat de continuar treballant en la mateixa direcció.

El conductor de la jornada va ser en Joan Manel Riera, director de l'Escola de Natura del Corredor, educador ambiental àmpliament conegut a la comarca i al país.

La jornada va comptar amb la participació de diversos ponents, especialistes en els seus àmbits que, mitjançant el format "concert de visions" amb microponències de cinc minuts, van plantejar informacions, preguntes i reptes per tal de facilitar el debat posterior atès que un dels objectius principals de la jornada era la participació activa dels assistents.

Aspectes com la previsió dels efectes del canvi climàtic en el litoral i les rieres -tan identitàries al Maresme-, la situació dels boscos en aquest context i aquest escenari d'incertesa i el paper que hi poden jugar, la situació de la fauna i les espècies més amenaçades, les polítiques globals de lluita com l'Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, els efectes de la hiperfreqüentació i l'ús públic als espais naturals i la necessitat d'una autèntica governança per als espais naturals protegits, van ser els eixos sobre els quals es va desenvolupar la jornada.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar